Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Gödöllői Királyi Kastély

Digitális Edukációs Múzeumi Órák - DEMÓ 3

2020. november 23.

Erzsébet királyné

 

Vissza a virtuális feladatsorhoz, 5-6 humán

A XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich I. Antal 1735 körül kezdte meg a gödöllői kastély építését. A barokk stílusú, kettős U-alakú épületnek a Grassalkovich-család férfiágának 1841-es kihalása után több tulajdonosa is volt, míg 1867-ben a magyar állam vásárolta meg. A felújított és átalakított kastély a magyar nemzet koronázási ajándékaként került I. Ferenc József és Erzsébet királyné használatába. Az épület 1920-tól Horthy Miklós kormányzó rezidenciájaként működött. A II. világháború végén a bevonuló német majd az orosz csapatok a berendezés nagy részét elszállították ill. elpusztították. Az 1950-es évektől a kastély déli részében szovjet laktanya, míg az északiban szociális otthon kapott helyet. Az állagmegóvási munkálatok 1985-ben indultak meg. 1996 nyarán nyílt meg az első állandó kiállítás, amely fokozatosan bővült.

Jelenleg 28 emeleti és 3 földszinti terem, a helyreállított lovarda és istálló, valamint a barokk színház, ill. a kormányzó részére tervezett bombabiztos óvóhely látogatható. A kastélyt körülvevő, romantikus kertként helyreállított park a Duna-Ipoly Nemzeti Park része.

A királyi pár, az őszi vadászidény után, kilenc alkalommal a karácsony ünnepeket  is a gödöllői kastélyban töltötte. Az adventi időszakban, az ünnepre való készülődés mellett, a királyné kedvenc időtöltéseinek, irodalmi művek tanulmányozásának és a lovaglásnak is hódolhatott. Az alábbi videóban Erzsébet királyné egyik gödöllői hétköznapjába pillanthatunk be, 1875. december közepén.

5-6. évfolyam részére, humán feladat

 

 

A videóhoz tartozó játékot ITT éritek el!

 

---------------------------------------------------------------------------

A múzeum weboldala:

http://www.kiralyikastely.hu/

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1113749179039855