Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Jósa András Múzeum

Digitális Edukációs Múzeumi Órák - DEMÓ 2

2020. június 4.

Trianon

Az országnak ez a legtávolabbi része az egész ország legcsodálatosabb darabja: a történelmi Magyarországnak utolsó tündéri mezeje.” A Móricz Zsigmond tollából származó idézet érzékletesen tárja elénk azt a vidéket, ahol 1868. december 1-jén megszületett a Jósa András Múzeum.

A múzeum névadója, aki Krúdy Gyula szerint „félig elkésett lovag volt”, emberségével, tudásával, kitartásával egyengette a múzeum akkori régészeti gyűjteményének útját. „Úgy dédelgeti a múzeumát, mint anya a gyermekét. Ha közönyt lát, el-elkeseredik, de nem csügged. Tudja, hogy a magnak is érnie kell a földben, amíg kikél.”- írta róla lánya, Jósa Jolán. Jósa András öröksége az alapja a napjainkban is folyamatosan gyarapodó gyűjteményeknek, melyek az utódok gondos munkájának köszönhető. A régészeti gyűjtemény mellett történeti, helytörténeti, képző- és iparművészeti, numizmatikai, irodalomtörténeti gyűjtemények őrzik az emlékeket, történeteket. Az állandó és időszaki kiállítások mellett sokszínű múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai foglalkozások kínálatával várjuk az érdeklődőket. Interaktív megoldásokkal inspirálunk, provokálunk, tágítjuk a látókört. A múzeumi óráink, foglalkozásaink és műhelymunkáink az élményszerző tanulás színterei, ahol a gyermekek megfelelő motiváltságot kapnak, s így újabb és újabb sikerélményhez jutnak. Ezeknek a foglalkozásoknak a célja az ismeretátadáson túl, hogy a múzeumok világát megszerettessük, megtanítsuk megfelelő módon használni annak titokzatosan sajátos eszközeit, érdeklődésük és kiapadhatatlan kíváncsiságuk kielégítésére, tudásuk gyarapítására. A kiállításokban zajló közös felfedezés játékos feladatokkal egybekötött érdekes interaktív előadások, párbeszédek, melyeket eredeti tárgyak vagy tárgymásolatok kézbevételével, történetmeséléssel és szerepjátékkal is fűszerezünk. A feldolgozandó témákat mindig kötjük a jelenhez, párhuzamokat keresünk a jobb megértés érdekében, segítünk megtalálni az utat az összefüggések felismeréséhez. Az esélyegyenlőség megteremtése, a látás-, hallás- és mozgáskorlátozottak, valamint értelmi fogyatékkal élők részére speciális programok szervezése számunkra missziós feladat. Az informális tanulás egyik bástyája szeretnénk lenni, valamint az élethosszig tartó tanulásban is aktív szerepet vállalunk. Valljuk, hogy a múzeum mindenkié.

A kérdés, amire figyelj:

A Nyíregyházán megjelent Nyírvidék című hetilapban, később napilapban 1920. június 6-án tudósítottak (1920. 06. 06. 127. szám) a békeszerződés aláírásáról. Ebben a cikkben kitértek arra is, hogy mennyi ideig tartott az ülés, ahol Dr. Bénárd Ágoston és Dr. Drasche Lázár Alfréd aláírta a békeszerződést. Szerintetek milyen hosszúságú volt ez az ülés?  

 

A játékunk egy szókereső, melyhez érdemes a videót megnézni, ezt jeleztük is a szókereső beköszöntőjében.

A játék linkjét ITT találod!

---------------------------------------------------------------------------

A múzeum weboldala:
http://josamuzeum.hu/

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: DEMÓ 2 – Digitális Edukációs Múzeumi Órák